750₺ ve üzeri siparişlerde Ücretsiz Kargo
750₺ ve üzeri siparişlerde Ücretsiz Kargo
750₺ ve üzeri siparişlerde Ücretsiz Kargo
TÜRK KÜLTÜRÜNDE SUCUK

TÜRK KÜLTÜRÜNDE SUCUK

Sucuk, Türk yemek kültüründe önemli bir yeri olan besin ögesidir. Genelde kahvaltılarda tek başına ya da yumurtayla birlikte ekmek batırılarak tüketilen sucuk; öğle ve akşam yemeklerinde özellikle mangalda ve ızgarada ekmek arası tercih edilen yöresel bir lezzettir. Klasik sucuk tariflerinden başka yöreye göre değişen sucuklu kuru fasulye yemeği, hamur işleri, pizza ve pide tarifleri de bulunur. Orta Doğu, Asya ve Balkanlar’a özgü bir lezzet olan sucuğun sofralardaki yeri tartışılamaz. Her an her yerde tüketilebilen sucuk 7’den 70’e herkesin favori yiyecekleri arasında yer alır. Sahip olduğu muhteşem lezzetinin yanı sıra besin değerleri nedeniyle de vücut sağlığı için önemli olan sucuk, bölgeden bölgeye değişen yöresel yemeklerde ve özel tariflerde kullanılır.


Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan sucuğun, tam olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmese de ilk sucuk üretiminin Kayseri’de gerçekleştirildiği düşünülmektedir. Doğal yollarla fermente edilen et ve baharatın bozulmadan uzun süre bekletilmesi için bulunan bir teknik olan bu teknikle, bildiğimiz sucuk ortaya çıktı. Etin baharatlarla birlikte yoğrulması bozulma süresini uzatıyordu ve tadını lezzetlendiriyordu. Bir yandan da etin beklerken hava alması gerekiyordu. Bunun için en uygun malzeme hayvan bağırsağıydı. Bu şekilde zaman içinde bulunan sucuk, sofralardaki en popüler et yemeklerinden biri olmaya başladı ve günümüze kadar aynı değerde ulaştı.

Sucuk Çeşitleri

Önemli bir besin kaynağı olan sucuk, kendine özgü lezzet ve kokusuyla uzun raf ömrüne sahip bir yiyecektir. Büyükbaş hayvanlardan yapılan tam kuru sucuk geleneksel Türk sucuğu olarak kabul edilse de, yöreye göre değişen pek çok sucuk tarifi bulunur. Yörede yetişen hayvanın cinsi ve yöresel baharatların kullanımına göre çeşnilendirilen sucuk çeşitleri farklı lezzetlerde olabilir. Üretimi sırasında farklı işlemlere tabii tutulması, farklı şekillerde yapılması ve bazı yöresel tekniklerin uygulanması farklı sucuk çeşitlerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Kangal sucuk; koyun ve sığır etinin orta derecede ateşte ısıtılmasıyla elde edilir. Baton sucuk; kangal sucukla aynıdır ancak şekil olarak düz ve uzundur. Parmak sucuk; sığır ve koyun eti kullanılarak yapılan şekli minik ve parmak gibi olan acılı sucuktur. varyanta sucuk; değişik baharatlarla lezzetlendirilmiş Kayseri’ye has bir sucuk türüdür. Mumbar ise; Adana’da yapılan, sığır ve koyun etinin çeşitli baharatlar ve sarımsakla birlikte bağırsağa doldurulmasından ortaya çıkan el yapımı ve yöresel bir Türk sucuğudur. Sucukları kuruluk oranına göre az kuru, tam kuru, orta kuru ve kuru olarak ayırmak da mümkündür.